Tre frågor.

2017-10-10 11:00
Andrea Bodekull, kampanjsamordnare på svenska Amnesty.
Andrea Bodekull, kampanjsamordnare på svenska Amnesty.

”Dödsstraffet hör hemma på ­historiens ­skräphög”

Andrea Bodekull. Kampanjsamordnare på svenska Amnesty. Organisationen höll sin första dödsstraffskonferens 1977. I dag anordnas därför ett panel­samtal på ABF-huset i Stockholm för att belysa Amnestys 40-åriga arbete mot dödsstraff.

Vilka är de största ­skillnaderna i kampen mot dödsstraff nu mot för 40 år sedan när ni började?

– Den största skillnaden är att det 1977 var 16 länder i världen som inte hade dödsstraff, och nu är det 105 av världens 192 länder som inte har det.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– En annan skillnad är att det 1977 inte fanns så mycket ­kunskap om det här ämnet, på den tiden var det inte helt okontroversiellt att säga att man jobbade mot dödsstraff. Som det ser ut nu har en majoritet av världens länder ställt sig bakom en FN-resolution som kräver ett omedelbart stopp av avrättningar med sikte på ett globalt avskaffande av dödstraff.

Tillämpas dödsstraffet likadant i de länder som har det?

– Nej, det är olika. I USA är det nästan bara för mord som man kan dömas till döden och där har man gått från att avrätta fångar med elektriska stolen till att använda dödliga injektioner. I Iran kan du få dödsstraff för till exempel narkotikabrott och spionage, och där är hängning en vanlig avrättningsmetod. I Kina kan du dömas till döden för ekonomibrott, där avrättas fångarna ofta med ett skott i nacken.

Vilka strategier har varit mest effektiva?

– Det är nog våra internationella kampanjer.Vi försöker vara på alla viktiga internationella forum och lyfta frågan, vi skriver fysiska brev, skickar mejl, skriver debattartiklar, samlar in namnunderskrifter och är aktiva på sociala medier. Vi vill visa världen att dödsstraff hör hemma på historiens skräphög och inte är värdigt ett civilicerat samhälle.

Förra året avrättades 1 032

Minst 1 032 personer ­avrättades i 23 länder under 2016, enligt Amnestys senaste rapport.

Den svenska sektionen av Amnesty International har i dag drygt 100 000 medlemmar och givare.